ZABAVI SE
 
HomePortailGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Neredi na jugu Turske!

Go down 
AuthorMessage
h5n1
Admin
Admin
avatar

Posts : 363
Join date : 2008-03-22
Age : 25

PostSubject: Neredi na jugu Turske!   Sun Mar 23, 2008 12:05 pm

Više od 100 Kurda i 10 turskih policajaca povređeno je u neredima na jugoistoku Turske koji su izbili u subotu kada je turska policija prekinula kurdsku tradicionalnu paradu, navode bezbednosni izvori u toj zemlji.

Turska policija koristila je vodene topove i suzavac u sukobima na ulicama u gradovima Van i Sirt, a oko 160 Kurda je uhapšeno. Nezvanično se navodi da je više od 60 kurdskih demonstranata i više policajaca povređeno.

Do sukoba je došlo u trenutku kada je turska policija prekinula tradicionalni kurdski Nevroz festival zbog toga što su okupljeni navodno uzvikivali slogane podrške zabranjenoj Kurdistanskoj radničkoj partiji (PKK).

U mestu Sirt povređeno je 32 demonstranta i osam turskih policajaca.
Policija je na grupu od oko 3.000 Kurda bacila suzavac, a zatim je upotrebila i vodene topove.

Situacija na jugoistoku Turske, uglavnom nastanjenim Kurdima, poslednjih dana je izuzetno napeta. Turska u sukobima s Kurdima koristi i vojne snage, a poslednjih osam dana u toku je vojna kampanja i na severu susednog Iraka.

Turske vlasti pravdaju akciju time da se na tom području nalaze kampovi PKK za obuku terorista. Procenjuje se da je oko 40.000 ljudi stradalo od 1984. godine, kada su pristalice PKK počele oružanu pobunu protiv turskih vlasti.

(Beta)
Back to top Go down
View user profile http://ne-zabavi-se.top-forum.net
 
Neredi na jugu Turske!
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
ZABAVI SE :: Vesti iz ostalih oblasti!-
Jump to: